Flos designverlichting

Flos is een pionier in Italiaanse designverlichting en één van de belangrijkste merken ter wereld. Het gamma reikt van decoratieve verlichting tot architecturale hoogstandjes. Elke lamp is innovatief en nooit wordt functionaliteit en kwaliteit uit het oog verloren.  Een aantal van hun collectiestukken zijn uitgegroeid tot echt designklassiekers en worden al meer dan 50 jaar geproduceerd.

 

Een legendarische klassieker is de Arco, een booglamp met de voet gemaakt uit carrara marmer.  Deze lamp, ontworpen door de broers Castiglioni, is één van de eerste die door Flos werd geproduceerd in het jaar 1962 en na meer dan 50 jaar geeft hij nog steeds een antwoord op het dilemma hoe je een hanglamp kan hebben zonder een gat in het plafond te boren.

Zeer kenmerkend is de aluminium kap die via een verstelbare boog uit roestvrij staal aan een stevige marmeren voet is vastgemaakt. Op die manier kunnen objecten verlicht worden die zich op twee meter afstand van de sokkel bevinden.  De zware voet verhindert dat de lamp per ongeluk omver gestoten wordt, maar toch blijft hij makkelijk te verplaatsen.  De ontwerpers hebben namelijk een gat voorzien in de marmer zodat een bezemsteel gebruikt kan worden om de voet op te tillen.  Speciaal voor de vijftigste verjaardag  heeft Flos beslist om de Arco in een vernieuwd kleedje op de markt te brengen, deze keer met energiezuinige ledverlichting die aangenaam licht verspreidt dankzij de dimmer.

 

De Captain Flint Vloerlamp, ontworpen door Michael Anastassiades, is een elegante lamp die een perfecte combinatie van hoogwaardige en pure materialen belichaamt. De voet is gemaakt van wit Carrera of zwart Marquina marmer en vormt de basis voor het slanke lichaam van de lamp. De kegel met lichtbron is haast onzichtbaar verbonden en kan gedraaid worden.  Een ideale leeslamp volgens ons.

 

De Aim Hanglamp, ontworpen door Erwan en Ronan Bouroullec, is een lamp die geïnspireerd is door eenvoud. In feit is deze lamp niets meer dan een simpele lampenkap aan een kabel.  Toch is het net diezelfde eenvoud die ervoor zorgt dat een speels, origineel en opvallend effect gecreëerd wordt.  Aim is alleen, maar zeker ook in combinatie met meerdere Aim hanglampen prachtig om te zien. Zoals de naam van de lamp doet vermoeden, kan de richting waarop de lamp schijnt, versteld worden.

 

Voor het ontwerp van de String Sphere hanglamp liet Michael Anastassiades zich inspireren door de elektriciteitsmasten en de wijze waarop deze haast poëtisch met elkaar verbonden zijn. De hanglamp kan door middel van zijn lange snoer op ontelbaar veel manieren opgehangen worden in de ruimte.  Een ideale lamp om je eigen stempel te drukken op een interieur.