Handgeblazen design verlichting

Niet ver van het Boheems Paradijs ligt het stadje Horní Dubenky, waar van oudsher glas geblazen werd. Daar vestigde de succesvolle ondernemer Jan Rabell in 2006 Brokis. Het traditionele Boheemse glasblazen, dat teruggaat tot de 17de eeuw, werd in ere hersteld. Het bedrijf is gelegen in de originele werkplaatsen van de  ‘Sklárně Janštejn’ de Kristallerie van Janstejn, ten zuidoosten van Praag. In het begin van de 19de eeuw had het bedrijf te kampen met een verminderde vraag naar traditionele producten en de glasblazers verlieten noodgedwongen de streek. Jan Rabell heeft de fabriek in zijn oude glorie teruggegeven en ervoor gezorgd dat de eeuwenoude traditie nu, tot in de 21ste eeuw, wordt voortgezet. Hij liet nieuwe ovens in Italiaanse stijl bouwen en de productietechnieken werden verfijnd. Sommige originele en bijna vergeten formules voor de productie van gekleurd glas worden nu weer in de praktijk gebracht en zijn karakteristiek voor het merk Brokis.

Vandaag de dag is ‘Sklárně Janštejn’ de grootste producent van exclusieve glaslampen in Europa. De originele lampencollectie van Brokis wordt ontworpen door vermaarde Tsjechische en buitenlandse kunstenaars.  Zij hebben intussen internationale erkenning gekregen en reeds tal van prijzen gewonnen in prestigieuze design competities. Het bijzondere van een Brokis ontwerp is de combinatie van handgeblazen glas met andere verfijnde materialen, zoals hout en met de hand  geperst metaal.

 

Muffins

 

De tijdloze Muffins collectie representeert een buitengewone belevenis. Sinds deze op de markt werd gebracht, heeft de collectie een iconische status gekregen en is een symbool geworden van Brokis. Het sublieme van het ontwerp ligt in de meesterlijke combinatie van de delicate contouren van het glas, gecombineerd met massief hout.

De lampen geven een golvende schaduw, het glas is gezet in een met de hand vervaardigde houten basis met een gloeidraadbol. Ze ademen nieuw leven in eender welke ruimte en geven een feestelijke ambiance. U kiest zelf de kleur van het glas, de houtsoort en de kabel die passen in uw interieur. De Muffins zijn ook prachtig als ze niet branden, wat uiteindelijk een groot gedeelte van de dag is, dit aspect van een interieurlamp wordt nogal eens over het hoofd gezien.

 

Balloons

 

Een collectie van tijdloze lampen met rudimentaire vormen die je doen denken aan een hete luchtballon. Fraaie, in groot formaat handgeblazen glazen lampen met daarin een zwevende, elegant gevormde  metalen reflector. De charme van het ontwerp komt naar voren in twee glazen secties die samen één geheel vormen.

Royale proporties en een elegante met de hand aangebrachte metalen reflector zijn de  cruciale elementen in deze collectie. Gedurende de dag – wanneer de lampen uitgeschakeld zijn – geven de Balloons een bijzonder accent in het interieur.

 

Shadows

 

Deze collectie is een knipoog naar de beroemde tijdloze lampen die je nog in Franse ateliers vindt en betoont hulde aan deze erfenis. De combinatie van handgeblazen glas, houtwerk en klassieke vormgeving geven een tijdloze elegantie aan de lamp.

De collectie bestaat uit vier verschillende hanglampen, markant als losse lamp, maar eveneens in een set. De mooie contouren en afwerking worden geaccentueerd dankzij de verhulde lichtbron. De Shadows collectie is bijzonder, niet alleen omwille van de keuze in glaskleuren, afwerking en houtsoorten, maar ook omdat combinaties van sets gemaakt kunnen worden door de klant.

 

Mona

 

De Mona collectie is gebaseerd op een concept van naar binnen vallende vormen. De lichtbron  doorkruist de volle, egaal handgeblazen glasvorm en onthult de spankracht die onafscheidelijk verbonden is met het design.

De essentie ligt echter in de buitengewone constructie en geraffineerde combinatie van materialen. Brokis heeft hierbij speciale dimbare LED lichtbronnen ontwikkeld, met afzonderlijke  ‘kleurtemperatuur’. Mona is uitgevoerd in vloer- en hangmodellen, maar ook lampen die aan de muur bevestigd worden, waarbij gekozen kan worden in klein of groot formaat.

 

Whistle

 

dit is letterlijk een verwijzing naar het werk van de glasblazers. De inspriratie voor het ontwerp kwam van de blaaspijpen, die onder de glasblazers bekend staan als ‘fluiten’.

Langs het doorzichtige ontwerp met in het centrum een handgemaakt metalen schild, ontstaat een kegel van licht. Deze vorm, én de kabel die kronkelend door de lamp naar boven loopt, bepalen het karakter van deze eenvoudige, maar technisch volmaakte vorm.

 

Lightline

 

In ieder onderdeel is de Lightline collectie een feest van glas als artistiek medium. Het concept van een rij van lichten komt uit de specifieke karakteristieken van het materiaal en de vorm.

Het effect van een lichtgevende lijn ontstaat door de verspreiding van het licht over een gezandstraald oppervlak. De LED lichtbron komt vanuit de basis, de bovenkant is bewerkt met speciale nano coating om het object voor stof en vuil te behoeden.

De collectie bevat vier tafellampen, lichtbronnen met een intiem karakter.