Tapijten: keuze en onderhoudstips

Hoe kiest u nu eigenlijk best een tapijt?   Om te beginnen heeft u als klant natuurlijk een persoonlijke voorkeur.  Anderzijds is er het onderhoudsadvies.  Bepaalde type tapijten zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor onder een eettafel dan andere. En hoe onderhoudt u best een tapijt? Of, in het slechtse geval, hoe reageert u best na het maken van een vlek?  Hier een paar tips :

 

De beste keuze tapijt voor onder een eettafel :

Een wollen tapijt blijft voor ons de nummer 1 als het op onderhoudsvriendelijkheid aankomt.  Wol is van nature vocht- en vuilafstotend.  Naast het feit dat de kans kleiner is dat een vlek effectief de kans krijgt om in de wollen vezels te trekken is het bovendien veel makkelijker om vlekken uit een wollen tapijt te verwijderen.  Bovendien is wol van nature sterk en veerkrachtig.  Als u kiest voor een langharig tapijt, dan zullen wollen draden veel langer mooi recht blijven staan dan andere materialen. Ten slotte is er de lange levensduur van wol.  Als u om de paar jaar van tapijt wil veranderen, dan is wol waarschijnlijk niets voor u.

Bent u toch nog niet overtuigd van de keuze voor wol?  Of bent u allergisch?  Dan kunnen we een polypropylenen tapijt aanbevelen.  Polypropyleen heeft een zeer grote slijtweerstand en neemt geen of nauwelijks vocht op.  Integendeel, u kan het zelfs afwassen.   Voor wie een strakke look wil combineren met maximaal onderhoudsgenot is polypropyleen een ideale oplossing.  En vergis u niet, er bestaat een verrassend mooi aanbod aan dit laatste genre van tapijt.

                                                 

Hoe onderhoudt u best een tapijt?

Regelmatig stofzuigen is de boodschap.  En altijd met de platte kant van uw stofzuiger want de borstelkant kan vezeldraden uit uw tapijt wrijven en zelfs definitief beschadigen.

 

Eerste hulp na het veroorzaken van een vlek :

Er zijn tientallen verschillende types van vlekken mogelijk en het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om voor elke soort de gepaste oplossing aan te bieden.  Toch is er een soort van algemene regel, die kan dienen als eerste hulp na het veroorzaken van een vlek.   Eerst en vooral dient u enige vaste bestanddelen zoveel mogelijk te verwijderen met een lepel. Daarna maakt u een witte katoenen badstof handdoek nat met koud water, u wringt deze uit en plaatst die op de vlek. Laat de badstof handdoek even liggen. Als de handdoek verzadigd is, moet u deze vervangen tot de vlek niet meer afgeeft, en uiteindelijk laten liggen tot deze droog is.

 

Hoe combineert u verschillende tapijten?

Heeft u een open leefruimte waar zowel eettafel en salon bij elkaar staan?  Dan kampt u misschien ook met de vraag of u 2 tapijten kan leggen en zo ja, hoe die er dan moeten uitzien?   U bent niet alleen.  Maar maakt u zich geen zorgen want open leefruimtes zijn de nieuwe architecturale trend, en daar speelt de tapijtindustrie natuurlijk op in.  Zo worden er prachtige combinatie tapijten aangeboden, die qua kleur, dessin en structuur perfect samen passen.  Eet- en zithoek zijn op die manier perfect op elkaar afgestemd, en alles is in harmonie.