Vincent van Duysen keramische pottery

POTTERY, VINCENT VAN DUYSEN

De keramische pottery-collectie van toparchitect Vincent Van Duysen voor het Belgische when objects work is een oefening in beheerste thematiek en variatie. Hoewel elk stuk op zichzelf staat, is de collectie  ontworpen als eenheid. In de ontwerpen streeft Van Duysen ernaar om alledaagse gebruiksvoorwerpen zowel nuttig als mooi te maken. Authentieke materialen en traditioneel vakmanschap gaan hierbij hand in hand. De verschillen in schaal en kleur scheppen krachtige ritmes en schakeringen binnen een intens kleurenpalet.
Elk item bestaat uit twee elementen: een aardewerken schaal en een houten deksel. Terwijl alle schalen dezelfde ronding en hetzelfde gladde profiel bezitten, is er variatie in de hoogte. Deze verschillen bepalen of ze eerder als kom of als bord fungeren. Ook de dikte en de houtsoort van het deksel verschillen hierbij.

De pottery-reeks is esthetisch sober en sereen, maar ook functioneel in het interieur. Het zijn deze essentiële kenmerken die het decoratieve design nog eens versterken. Elk element uit de reeks wordt met de hand vervaardigd, waarbij het kwaliteitsvol vakmanschap van traditionele pottenbakkers zorgvuldig wordt gerespecteerd. De materiële ruwheid – lichte onregelmatigheden in het oppervlak van de klei en de zacht verweerde nerf van het hout – verleent de collectie haar specifieke karakter.