Wabisabi, dé interieurtrend

Wabisabi, dé interieurtrend waar u gelukkig van wordt.

 

Wabi sabi is een levensfilosofie afkomstig uit Japan. Wabi komt van wabiruba, wat staat voor eenzaamheid, hunkeren, verlatenheid, soberheid of ongekunsteldheid. Sabi betekent vergankelijkheid, alles wat voorbijgaat.
Samen staat het voor de schoonheid van soberheid en het vergankelijke. Denk aan een blad in de herfst dat zijn kleur verliest, uitdroogt en langzaamaan `vergaat tot een fragiel doorzichtig generfd geraamte.

Hoe vertaalt deze levensfilosofie zich naar interieur?

Wabi Sabi staat voor soberheid, ingetogen kleuren, u nieke vormen die nooit perfect rond zijn maar liever organisch. Je proeft de natuur en het vergankelijke in de voorwerpen.

We worden overweldigd via sociale media door schoonheid en perfectie. De meest volmaakte interieurs passeren dagelijks de revue. In werkelijkheid is het echter niet gemakkelijk om alles zo netjes te houden.  In een huis moet geleefd worden, en dat laat zijn sporen na. Wabi Sabi omarmt die sporen. Een vlek links of rechts is ok. Een scheve naad ook. Knopen in een eiken blad maken de tafel perfect in zijn onvolmaaktheid.

 

Wabi Sabi betekent weggaan van massaproductie en het omarmen van het artisanale.

 

Teruggaan naar de natuur en ambachtelijke producten zoals  keramiek, geweven linnen stoffen, handgeknoopte tapijten in wol, hennep of sisal, een houten stoel die de ambacht uitstraalt van wie hem gemaakt heeft. Het kleurenpallet blijft sober en dicht bij de natuur. Denk aan beige, crème, bruin, wit, zacht roze en groen.
In een wabi sabi interieur mag alles er wat geleefd uitzien.
Linnen stoffen zijn kreukelig en hebben een nonchalante uitstraling. Een sisal of hennep tapijt is ruw, heeft een natuurkleur en is zelden helemaal perfect. Hout komt zoals
het is en laat zijn sporen na door middel van noesten hier en daar.
Een tafel in cement- of leemafwerking wordt ambachtelijk gemaakt en kan nooit egaal zijn. Een plateau in zacht suède leder voelt warm aan maar is gevoelig in onderhoud.
Franjes aan een sierkussen kunnen een slordige indruk geven maar stralen tegelijkertijd een enorme gezelligheid uit. Een knus gevoel, een warme thuis…