Prachtige handgemaakte Verlichting

Scandinavië staat in de designwereld bekend om zijn exclusieve vormgeving, pure belijning en het gebruik van natuurlijke materialen. De handgemaakte lampen van Secto Design zijn hierop geen uitzondering en hebben reeds wereldwijd een reputatie opgebouwd onder designliefhebbers die houden van de Scandinavische stijl, uitmuntend vakmanschap en natuurlijke materialen. De ontwerpen worden gekenmerkt door heldere lijnen en architectonische vormen. De combinatie van de fijne belijning en de natuurlijke materialen geven een zeer mooi radiatief effect. De lichtbron is verstopt in het luchtige ontwerp zodat je niet verblind wordt als je naar de prachtige lamp kijkt. Seppo Koho’s credo is dan ook: ‘light should softly invite people to come closer’.

ONTSTAAN

Het bedrijf werd opgericht in 1995 in Kauniainen, Finland. Secto Design en architect Seppo Koho kruisten elkaars pad in 1995 toen oprichtster Tuula Jusélius op zoek was naar naar een ontwerper voor haar nieuwe bedrijf, dat zich focuste op innovatieve meubels gemaakt van gelamineerd hout. De eerste ontmoeting tussen Tuula Jusélius en de pas afgestudeerde architect Seppo Koho maakte al snel duidelijk dat ze op dezelfde lijn zaten: ze delen het respect voor hout uit het Noorden, evenals voor het Scandinavisch helder design en de professionele houtbewerking. Klanten die meubels kochten van het bedrijf merkten op dat ze geen geschikte lampen vonden die pasten bij hun meubilair. Tuula Jusélius zag hetzelfde: er waren gewoon geen houten lampen op de markt. Dus Seppo Koho kreeg carte blanche. Het resultaat was de Secto hanglamp. Een schot in de roos, zo bleek later.

PRODUCTIE

De productie is PEFC gecertificeerd en top kwalitatief. Fins gefineerd berkenhout wordt eerst samengeperst tot platen. Die worden dan in fijne latten gesneden, geschuurd en uiteindelijk verbonden door ringen in vliegtuigmultiplex. Al de lampen zijn één voor één afgewerkt en zorgvuldig gecontroleerd vooraleer ze naar hun bestemming worden verzonden. De gehele productielijn, van het samenpersen van het hout tot de afwerking, vindt plaats in Finland.

ECOLOGIE

De Secto Design lichtbronnen zijn oorspronkelijk ontworpen voor energiebesparende lampen, maar vandaag de dag wordt er gezocht naar nieuwe, low-energy lampen zoals de best mogelijke LED’s. Het berkenhout komt van centraal Finland, zodat het transport tot een minimale afstand kan worden beperkt. Tijdens de productie is sorteren en recycleren van groot belang. Zaagstof bijvoorbeeld, wordt opnieuw gebruikt om houtpellets van te maken, voor het verwarmen van huizen.

REFERENTIES

De lampen zijn inmiddels zeer geliefd in binnen-en buitenland. De ontwerpen van Seppo Koho zijn internationaal bekroond en wereldwijd gekend voor hun pure en eenvoudige Scandinavische sfeer. Vandaag de dag kan je deze prachtige lichtbronnen ondermeer spotten als vaste collectie in het Design Museum in Helsinki en de Design Post in Keulen, het KBI voor Natuurwetenschappen in Brussel, One Madison in New York, het American Express Head Office in Sydney, etc. Kortom, met Secto Design haal je bijzondere verlichting in huis.